Guerillakunst
Måske har du engang fundet en malet sten i vejkanten med en lille sjov hilsen på. Eller set et træ, der har fået en strikket trøje omkring sin stamme. Disse små overraskelser ude i byen kaldes for guerillakunst.
Guerillakunst er en form for streetart, som du kan bruge til at bringe dit budskab ud i byen eller naturen, så flere mennesker ser eller hører det. Guerillakunst er 'ikke-ødelæggende' - dvs. at det ikke ødelægger de steder i byrummet, hvor det bliver placeret. Graffiti er derfor typisk ikke guerillakunst, da det er ødelæggende for de mure og vægge, som det bliver lavet på.
Guerilla udtales ‘gerilja’. Det er et spansk ord, der betyder “lille krig” og er oprindeligt brugt om en modstandsgruppe eller oprørshær. Man kan bruge ordet i andre sammenhænge, når noget ikke helt følger reglerne – et hurtigt og ofte hemmeligt “angreb”, der forsvinder igen.
Guerillakunst kan være alt fra malede sten, perleplader og strik til tekst, klistermærker, musik og meget mere. Du kan bruge guerillakunst til at give udtryk for dine holdninger og meninger, dele ideer og god karma eller bare for sjov.
Her er et par ideer til, hvordan I kan bruge guerillakunst til at få jeres budskaber om børns rettigheder eller den sag, I vil kæmpe for, ud i byrummet eller naturen i jeres lokalområde:

Foto: Louise Dyring Mbae
Et ønsketræ
Vælg et træ et sted i jeres by, hvor mange folk ser det. Træet skal gerne have lavt hængende grene. Lav enten tekster eller billeder med jeres ønsker for fremtiden og hæng dem op i træet, så folk kan se dem.
TIP! Det kan være en god ide at laminere jeres tekster eller billeder, så de ikke bliver ødelagt, hvis det regner.
Skriv et brev
Skriv et brev, hvor I gør opmærksom på børns rettigheder eller jeres sag. Brevet kan være kort eller langt. I kan tage udgangspunkt i en eller flere rettigheder fra FN’s Børnekonvention, skrive jeres egne tanker om børns rettigheder eller forklar jeres sag.
Put brevet i en konvolut, hvor der står “Til dig” udenpå.
Efterlad brevet et sted i byrummet, så folk tilfældigt finder det. Måske på rådhuset, i lægens venteværelse eller på togstationen.
Klik på billedet for at downloade som pdf
Små papirlapper
Skriv korte udgaver af de forskellige rettigheder fra FN’s Børnekonvention på en masse lapper papir. F.eks. “Børn har ret til fritid og hvile”, “Børn har ret til uddannelse” osv.
Eller skriv små beskeder om den sag, I vil kæmpe for.
Efterlad papirlapperne forskellige steder i byen – f.eks. ved pastaen i supermarkedet, i biblioteksbøger, i busskuret eller ved frisøren. Folk vil så finde dem tilfældigt og blive opmærksom på børns rettigheder eller jeres sag.
Papirlapperne kan også lægges i syltetøjsglas, hvor I skriver “Se mig!” på låget. En form for flaskepost på land. Syltetøjsglassene kan så placeres udenfor, uden at lapperne bliver våde f.eks. Ved bænken i parken eller i busskuret.

Sjov skilteskov
En sjov måde at sætte fokus på en sag i det offentlige byrum er ved at tilføje nye skilte rundt omkring i byen de steder, hvor der i forvejen er skilte. Skiltene kan være piktogrammer eller kort tekst, der giver mening i forhold til jeres sag eller børns rettigheder.
Perleplader og sten
Skriv korte statements med perler eller male dem på sten. Både perleplader og malede sten er god guerillakunst, der nemt kan efterlades forskellige steder udenfor i byrummet og som helt sikkert vil få folks opmærksomhed.
Talebobler i byen
Lav nogle store talebobler i tykt pap og skriv jeres budskaber om børns rettigheder på dem. Placer taleboblerne steder i byen, hvor folk lægger mærke til dem.
Hvis I vælger at lave guerillakunst, kan det være en god ide at følge det op med et opslag i lokale Facebook-grupper som f.eks. “Alt om JERES BY”, “Os i JERES BY” osv. Opslaget skal pirre folks nysgerrighed, så de måske går på jagt efter jeres guerillaværker i byen.
I kan opfordre til, at man deler et billede, hvis man finder et af jeres værker. Så får I skabt større opmærksomhed lokalt.
Husk #redbarnet og tag gerne vores Facebook side med @redbarnet