Modul 3
Fokus på personlige grænser i den fysiske verden
Personlige grænser i den fysiske verden
Indled med en snak om grænser og vigtigheden af, at eleverne tænker over og er bevidste om egne fysiske og psykiske grænser. Tal også med dem om, at vi som mennesker er forskellige, og at vores grænser derfor også kan være forskellige i nogle sammenhænge.
Opgaven ’Grænselinjen’
Tegn en kridtstreg på gulvet i klassen. I den ene ende af stregen tegnes en glad smiley, mens der i den anden ende af stregen tegnes en sur smiley. Midt på stregen tegnes et spørgsmålstegn. Når du efterfølgende læser et udsagn op, skal eleverne placere sig på stregen, afhængigt af i hvilken grad de synes, udsagnet er acceptabelt. Udsagnene vil omhandle forskellige situationer, som for nogle kan være grænseoverskridende, mens de for andre vil være helt acceptable. Nogle af udsagnene vil være klart uacceptable for alle. Kridtstregen skal være tilstrækkelig lang, og der skal være god plads til siderne, så der er plads til alle.
Læs udsagnene fra Bilag 1 højt i klassen. Efter hvert udsagn placerer eleverne sig på stregen, i forhold til om de synes, udsagnet er ’o.k.’, ’ikke o.k.’ eller uklart for dem. Ved de udsagn hvor der er store forskelle i, hvor de placerer sig, kan det være relevant at høre nogle af begrundelserne for deres valg.
Opsamling
Saml op på opgaven personlige grænser i den fysiske verden: Arbejdet med opgaven har sikkert tydeligt vist, at eleverne har forskellige grænser for, hvad de vil acceptere, og hvad de ikke vil acceptere i forhold til andre. Det kan være værd at fremhæve de spørgsmål, hvor der var størst forskelle i besvarelserne. Der kan også være nogle forskelle i forhold til hvor pigers og drenges grænser går, som det kan være relevant at fremhæve.
Gør derfor eleverne opmærksomme på, at der i Børnekonventionens § 34 og i straffeloven direkte står anført, at børn har ret til beskyttelse mod f.eks. seksuelle krænkelser og overgreb. Tal eventuelt om, hvilke andre rettigheder eleverne er bevidste om, at de har.