Vi spreder julestemning
for 1.800 børn og voksne
i hele landet

14-12-2016
NYHED

Hele året knokler Red Barnets godt 500 frivillige i landets familieoplevelsesklubber for at give lokalområdernes mest trængte familier gode og sociale oplevelser.

I juletiden bliver der skruet ekstra op for hyggen. I år spreder Red Barnet god julestemning hos op mod 1.800 børn og voksne.

Ved det ene bord stikker en pige gran og kogler i en klump ler, der er godt på vej til at blive en juledekoration. Ved et andet bord triller en dreng havregrynskugler. Duften af æbleskiver, flæskesteg og rødkål fra køkkenet blander sig med glade grin og julesange. Efter julemiddagen deles der godter, gaver og julekurve ud.

Nogenlunde sådan udspiller novembers og decembers møder i 51 af Red Barnets familieoplevelsesklubber sig typisk. Her inviterer klubberne nemlig deres familier med til årets julefest, og det er den af klubkalenderens begivenheder, som især børnene – men også de voksne – glæder sig mest til.

– Ungerne har talt ned til julefesten i ugevis. De glæder sig helt vildt, fortæller en af mødrene i familieoplevelsesklubben i Roskilde.

Hun og hendes tre børn har været med i flere år, og julefesten i oplevelsesklubben er med til at give deres familie en god dag, som der ellers ikke er hverken økonomisk eller mentalt overskud til.

Jul i Red Barnets oplevelsesklubber

Svært at finde på noget, der ikke koster penge
I familieoplevelsesklubben i Akacieparken i Valby er der også julefest. Nikita på 10 år fortæller, at her hygger man sig med folk, man ikke kender – ”og så lærer man dem måske lidt bedre at kende”, konkluderer hun. Hendes mor Denise er enig og forklarer, at julearrangementet giver hende mulighed for at få en oplevelse med børnene, hun ellers ikke ville have haft.

– De hygger sig, og jeg hygger mig. Det er svært at finde på noget, der ikke koster penge, og så er det godt, at her er sådan et arrangement for familier, fortæller Denise.

En af de andre mødre i klubben i Akacieparken fortæller, at hendes børn også ser meget frem til julefesten.

– Når jeg siger til min datter, at nu skal vi snart til julehygge, så spørger hun: Ligesom sidste år? Jubii, det skal vi altså til igen i år, mor. Det samler børnene, og de har det sjovt og hyggeligt.

Stort arbejde – stor glæde
Men det er ikke kun familierne, der er glade for julearrangementerne. De frivillige, som står bag oplevelsesklubberne, nyder også julearrangementerne. En af dem er Inger Christensen, som er en af de bærende kræfter i oplevelsesklubberne på Bornholm. Her holder klubberne for tredje år i træk et brag af en julefest for 100 mennesker med lege, sang, dans om juletræet, en stor julemiddag og uddeling af slikposer, gaver og julepakker med mad og godter til juledagene.

– Det er et kæmpe arbejde, men der er en helt særlig stemning omkring det årlige julearrangement. Jeg kan huske, at jeg som barn selv glædede mig helt vildt til årets juletræsfester, og det gør børnene i vores klubber også. Det er en stor fornøjelse at være med til at give børnene det. Det glæder mig at glæde andre, siger Inger Christensen.

I denne weekend afholdes årets sidste julearrangementer i Red Barnets familieoplevelsesklubber, men allerede i januar er der nye aktiviteter på programmet – og næste november og december spreder julefesterne naturligvis atter julelys over klubbernes børn og voksne. 

Jul i Red Barnets oplevelsesklubber

Jul i Red Barnets familieoplevelsesklubber
Red Barnet har 69 familieoplevelsesklubber fordelt i hele landet. Det er det største antal i Red Barnets historie. 51 klubber afholder julearrangementer, hvor der deltager et sted mellem 35-40 børn og forældre.

Aktiviteterne varierer fra klub til klub, men børnene og deres forældre laver typisk julekager, dekorationer og pynt, de leger lege, synger sange og danser om juletræ. Nogle spiller julebanko med sponsorerede gaver, laver julemad og spiser sammen, og mange steder bliver der uddelt julegodter, gaver og julekurve. Andre steder tager man på en juletur i skoven eller til en naturskole eller går i teatret og ser en juleforestilling sammen.

Om Red Barnets familieoplevelsesklubber
Red Barnet arbejder for at give børn i Danmark et godt børneliv med fællesskaber, tryghed og samvær med familien. Derfor har vi familieoplevelsesklubber i hele landet. Klubberne hjælper de dårligst stillede familier med at få et netværk i deres lokalområde. Klubberne mødes cirka 10 gange om året og er drevet af Red Barnets frivillige med hjælp og sparring fra Red Barnets børnefaglige medarbejdere.

Læs mere om Red Barnets oplevelseskluber
Se hvad du kan lave som frivillig i Red Barnet