Oversvømmelser holder 1,8 millioner børn væk fra afgørende skolegang
Mindst 18.000 skoler er ødelagte eller voldsomt beskadigede som følge af de heftige oversvømmelser, der har ramt Asien i de seneste uger. Det kan få fatale konsekvenser for næsten to millioner børns fremtid.
I Indien, Nepal og Bangladesh har oversvømmelser som følge af ekstrem monsunregn ledt til lukningen af flere end 18.000 ødelagte skoler, mens mange af de fungerende skoler bliver brugt som nødhjælpslejre.
Det betyder, at naturkatastrofen afholder 1,8 millioner børn fra at komme i skole og modtage den undervisning, som ellers er den bedste vej til at sikre børnenes fremtid.
Red Barnet har ikke set oversvømmelser i dette omfang i årevis, og situationen udgør en stor risiko for børns uddannelse i hele regionen. Uddannelse er før blevet underprioriteret i humanitære kriser, hvor mad, vand og andre livsnødvendige fornødenheder bliver vægtet højest.
- Det må ikke ske her. Vi er nødt til at prioritere adgang til skole og uddannelse. Det handler om børnenes fremtid, siger Red Barnets generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.
Ud over at være vejen til en bedre fremtid for regionens fattige børn, er skolen også er det bedste sted for børnene at opholde sig.
- Skolen fungerer som en beskyttelsesmekanisme mod børnearbejde, tidlige ægteskaber og trafficking, som ellers er typiske konsekvenser af en katastrofe, som den vi ser i Asien i øjeblikket, hvor fattige mennesker bliver skubbet helt ud til afgrunden. Skolen er også med til at fremme børns følelsesmæssige helingsproces, fordi skolegang og de faste, kendte rammer giver børnene en følelse af normalitet og rutine midt i katastrofens kaos, siger Jonas Keiding Lindholm.
Stor fare for at midlertidig afbrudt skolegang bliver permanent
Red Barnet frygter, at hundredtusindvis af børn risikerer at droppe permanent ud af skolesystemet, hvis uddannelse ikke bliver prioritet højt i nødhjælpsindsatsen.
- Vi ved, at jo længere tid, børn ikke kommer i skole i forbindelse med en katastrofe som denne, desto større er risikoen for, at de aldrig vender tilbage. Derfor er det afgørende, at børnene kommer tilbage i en eller anden form for klasseværelse, så snart det er sikkert, siger Jonas Keiding Lindholm.
Oversvømmelserne i Indien, Nepal og Bangladesh er de værste i 30-40 år, og særligt anden omgang af oversvømmelserne, som ramte i midten af august, har forværret situationen for millioner af mennesker.
Flere end 1.200 omkommet, mens over 40 millioner er berørt af situationen - knap halvdelen af dem er børn. Ud over det høje dødstal får Red Barnet også meldinger om mange savnede og sårede. Tallene forventes at stige i takt med, at vandet trækker sig tilbage, og der igen bliver adgang til ufremkommelige områder og små landsbyer.
Red Barnet i Danmark har netop støttet nødhjælpsindsatsen i Indien med 350.000 kroner, som kan afhjælpe den forværrede situation i landet.
Hjælper også udsatte børn ved orkanen Harvey i USA
Også I USA, hvor orkanen Harvey har gjort flere hundrede familier hjemløse, sætter Red Barnet ind med katastrofehjælp. Det sker blandt andet i form af børnevenlige områder, hvor børnene er i sikkerhed og får støtte fra uddannet personale i kølvandet af det kaos, som orkanen har efterladt sig. Børnevenlige områder er også en del af Red Barnets indsats ved oversvømmelserne i Asien.
Når Red Barnet på søndag den 3. september samler ind ved den årlige landsindsamling, går pengene blandt andet til at hjælpe børn, som bliver ramt af naturkatastrofer som den, der hærger i Indien, Nepal, og Bangladesh i øjeblikket.