Over 100.000 spædbørn

dør hvert år i krige og konflikter

15-02-2019
NYHED

Antallet af alvorlige krænkelser mod børn i konfliktområder er på det højeste niveau nogensinde, viser ny rapport fra Red Barnet. Regeringen bør tage kampen op for børnene under weekendens internationale sikkerhedskonference i München.

Det er blevet markant farligere at være barn i verdens krige og konflikter.

Red Barnet vurderer i en ny rapport, at mindst 550.000 spædbørn har mistet livet på grund af væbnet konflikt fra 2013-2017 i de 10 værst ramte lande. Det er i gennemsnit flere end 100.000 hvert år.

- Vi svigter alle de børn, der lige nu er fanget i krige og konflikter. Vi ser det i Yemen. Vi ser det i Syrien og i mange andre af de konflikter, som kun får lidt opmærksomhed. De døde børn er ikke det uundgåelige resultat af en ødelæggende naturkatastrofe som et jordskælv eller en tsunami. Det er en menneskeskabt katastrofe, siger Kristine Mærkedahl Jensen, katastrofechef i Red Barnet.

Børnene ville sandsynligvis være i live i dag, hvis ikke de havde levet i områder plaget af væbnet konflikt. For det er de indirekte konsekvenser af krig og konflikt, der får de mange spædbørn til at bukke under: Sult, ødelagte hospitaler og infrastruktur, manglende adgang til sundhedspleje og sanitet og politiske blokader for adgang til nødhjælp.

Krænkelser mod børn når ny rekord
Red Barnets rapport Stop the War on Children viser også, at antallet af alvorlige krænkelser mod børn i konfliktområder er på det højeste niveau nogensinde. Antallet er næsten tredoblet fra 2010 til 2017. Disse børn får dybe ar på sjælen, og det følger dem langt ind i voksenlivet, hvis de overhovedet overlever så længe.

Verdens ledere er i denne weekend samlet til den årlige sikkerhedskonference i München. I den anledning præsenterer Red Barnet 10 mål, som det internationale samfund er nødt til at forpligte sig til for at beskytte børn i krige og konflikter.

- De mål, vi peger på, har store dele af det internationale samfund allerede skrevet under på. Men vi må sande, at det system, som skulle beskytte børnene, er brudt sammen. Det er det, vi råber op om. Den danske regering må og skal kæmpe børnenes sag, når de mødes i München, siger Kristine Mærkedahl Jensen.

- Danmark har tilsluttet sig Safe School-deklarationen for at sikre, at børn i konfliktsituationer har mulighed for at få en uddannelse, men der skal langt mere til. Netop nu er Danmark medlem af Menneskerettighedsrådet og ønsker jo også at være medlem af FN’s Sikkerhedsråd i 2025. Derfor har Danmark en særlig opgave i forhold til at sikre, at børn beskyttes, og at de har mulighed for at skabe sig en fremtid, siger Kristine Mærkedahl Jensen.

Red Barnets rapport Stop the War on Children:

  • 420 millioner børn – næsten en femtedel af verdens børn – bor i en konfliktzone. Det er en stigning på knap 30 millioner børn fra 2016
  • Antallet af børn, der lever i konfliktområder, er fordoblet siden afslutningen på den kolde krig
  • Antallet af alvorlige krænkelser mod børn i konfliktområder – rapporteret og verificeret af FN – er næsten tredoblet fra 2010 til 2017 (fra knap 10.000 til over 25.000). Aldrig er der registreret så mange alvorlige krænkelser mod børn i konfliktområder som nu
  • Fra 2013-2017 estimeres 550.000 spædbørn at være døde på grund af væbnet konflikt i de 10 værst ramte lande. Det er i gennemsnit over 100.000 dødsfald hvert år. De 10 lande er Afghanistan, Yemen, Sydsudan, Den Centralafrikanske Republik, DR Congo, Syrien, Irak, Mali, Nigeria og Somalia
  • Red Barnet vurderer, at tallene er konservativt sat

Læs rapporten her