Konflikt i Myanmar øger
risiko for overgreb
og misbrug af børn

13-09-2017
NYHED

Op mod 300.000 rohingyaer er flygtet til Bangladesh i kølvandet på optrapningen af konflikten i det nordlige Rakhine i Myanmar. Hundredvis af børn og voksne er blevet dræbt, og situationen øger risikoen for, at børn udsættes for overgreb, misbrug og menneskehandel.

 

Forholdene i de områder, hvor rohingyaer fra Myanmar har søgt tilflugt, bliver tiltagende desperat. Og det på trods af, at regeringen i Bangladesh og humanitære organisationer arbejder i største hast med at intensivere hjælpeindsatsen.

I og omkring distriktet Cox’s Bazar, som ligger i Bangladesh og grænser op mod Myanmar, overnatter tusinder af familier og deres børn i vejkanten under åben himmel, fordi de ikke har andre steder at tage hen. Mange har ikke vand og mad, og den usikre situation øger risikoen for at børn udsættes for overgreb, misbruges eller handles.

– Flere hundrede børn er flygtet alene eller er blevet væk fra deres familier under den kaotiske flugt. Det er meget bekymrende. De børn har brug for ekstra støtte, og de har brug for hjælp til at finde deres familier, siger Red Barnets katastrofechef Kristine Mærkedahl Jensen.

Derudover er mange af børnene syge, fordi de mangler mad og rent vand, og deres uddannelse er sat på hold på ubestemt tid, fordi mange af skolerne bliver brugt som midlertidige hjem for familier på flugt.

Enormt behov for hjælp

Red Barnet understreger, at det er afgørende, at verdenssamfundet sikrer fuld finansiering af den plan for humanitær støtte, som FN og internationale NGO’er har lagt for at levere hjælp til 300.000 mennesker ind til årets udgang.

– Den humanitære situation er foruroligende, og behovene er enorme. Det er vigtigt, at verdenssamfundet anerkender behovet og optrapper indsatsen for at hjælpe disse ekstremt sårbare mennesker – og i særdeleshed børnene, som er de mest udsatte og sårbare, siger Kristine Mærkedahl Jensen.

Red Barnet i Danmark har netop sendt 500.000 kroner til Bangladesh for at styrke hjælpeindsatsen og opfordrer alle parter til at gøre deres yderste for at stoppe konflikten og sikre hjælp og beskyttelse til alle civile.

– Det inkluderer uhindret adgang for humanitær bistand i det nordlige Rakhine, hvor situationen uden tvivl vil forværres, hvis ikke nødhjælpsorganisationer får lov at genoptage deres aktiviteter, siger Kristine Mærkedahl Jensen.

• Red Barnet har støttet de langsigtede behov hos fordrevne rohingya-familier i og omkring Cox’s Bazar i tiden op til urolighedernes udbrud den 25. august og optrapper nu nødhjælpsaktiviteterne ved blandt andet at etablere børnevenlige områder for at støtte børnene og give dem et trygt sted at være og lede børnebeskyttelsestjenester og indsatser for uledsagede børn. Red Barnet har hjulpet 300 familier med presenninger og andre materiale til at etablere midlertidige hjem og til at beskytte børn og deres familier mod klima og sygdomme. Red Barnet arbejder på at ekspandere indsatsen betydeligt og nå ud til 10.000 familier.

• I Rakhine støtter Red Barnet både rohingyaer bosat i lejre for internt fordrevne og lokale rohingya-samfund. Red Barnet har ikke adgang til de konfliktramte dele af det nordlige Rakhine.