H.K.H. Kronprinsen deltog i Red Barnets briefing om digitale krænkelser

22-01-2021
NYHED

Fredag deltog H.K.H. Kronprinsen i et virtuelt briefing-møde om Red Barnets rådgivningstjeneste SletDet. Formålet var at give protektoren et indblik i Red Barnets arbejde med at bekæmpe krænkelser af børn og unge på nettet, hvilket coronakrisen har øget behovet for.

Red Barnets protektor H.K.H. Kronprinsen fik fredag et større kendskab til den del af børn og unges liv, som foregår på nettet. Kronprinsen var inviteret til at deltage i et virtuelt briefing-møde om Red Barnets rådgivning SletDet og organisationens arbejde for at forebygge og beskytte børn mod krænkelser og overgreb online.

Under coronakrisen har mange børn og unge tilbragt mere tid alene foran skærmen, og det har øget behovet for Red Barnets arbejde på det digitale område. På mødet fortalte Red Barnets eksperter om de henvendelser, som organisationen får til SletDet fra børn og unge, og om de alvorlige konsekvenser, det kan have for eksempel at få delt et nøgenbillede mod sin vilje.

Efter mødet skrev Kronprinsen om mødet på Kongehusets sociale medier:

– Særligt i denne tid, hvor det digitale rum har overtaget endnu mere af det sociale samvær, er det bekymrende at høre om de krænkelser, som mange børn og unge bliver udsat for på nettet. Det kan have meget alvorlige konsekvenser ufrivilligt at få delt et billede på nettet, og det er vigtigt at fortælle og forklare, at den, der får delt billederne, ikke bør føle skyld og skam. Som protektor for Red Barnet er jeg derfor glad for at høre om initiativer som SletDet-rådgivning, der kan hjælpe de børn og unge, som har været udsat for krænkelser online.

Børn får psykologisk førstehjælp på SletDet
SletDet er Danmarks eneste professionelle rådgivning, som er specialiseret i at hjælpe børn og unge, der har været udsat for digitale sexkrænkelser. Rådgiverne på SletDet står klar til at hjælpe med at få slettet billeder og videoer, begrænse delingerne og anmelde krænkelserne til sociale medier og politiet. Børnene får også støtte og psykologisk førstehjælp i den svære tid, som ofte følger efter en digital sexkrænkelse.

Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, er meget taknemmelig for, at Kronprinsen deltog i briefing-mødet.

– Det betyder meget for arbejdet med at forebygge krænkelser på nettet, at Kronprinsen engagerer sig. Det sender et stærkt signal til ofrene. Mange af dem føler desværre skyld over det, der er sket, og Kronprinsens engagement kan derfor være med til at få dem og andre til at forstå, at de ikke har gjort noget forkert. Det er den, der deler et billede uden samtykke, som skal skamme sig, siger Johanne Schmidt-Nielsen og fortsætter:

– Vi har en kæmpe opgave med at beskytte børn og unge bedre på nettet. Mange af dem er overladt til sig selv og taler ikke med voksne om, hvad der sker i deres digitale virkelighed. Det betyder også, at de står helt alene, hvis det går galt. Men alle børn skal vide, at der er hjælp at hente, og den opgave har corona-isolationen kun gjort endnu vigtigere.

Red Barnets SletDet-rådgivning
• Red Barnets rådgivning SletDet er et gratis og fortroligt tilbud til børn og unge, der har været udsat for digitale sexkrænkelser eller andre ubehagelige og grænseoverskridende oplevelser på nettet. Forældre og fagpersoner kan også henvende sig.
• Rådgivningen blev oprettet i 2016 og består blandt andet af psykologer, socialrådgivere og en tidligere efterforsker i politiet.
• Læs mere om SletDet på www.redbarnet.dk/sletdet