DEBAT: Alle børn har brug for at blive taget godt imod

12-04-2022
NYHED

Af Janne Tynell, stedfortrædende generalsekretær i Red Barnet

Lige nu bliver tusindvis af mennesker på flugt fra Ukraine modtaget over hele landet. Selv om det er på en katastrofal baggrund, er det fantastisk at opleve det engagement og den forståelse, som bliver vist over for mennesker i en meget svær situation.

Især for børnene er den gode modtagelse ekstremt vigtig, for de er ekstra sårbare. Nogle af børnene har oplevet deres by blive sønderbombet om ørerne på dem, mens de har tilbragt nætterne i beskyttelsesrum. Andre har måttet efterlade deres far tilbage uden at vide, om de nogensinde ser ham igen.

Børn i den situation har brug for at føle sig velkomne og for fællesskaber, der står åbne for dem. De har brug for voksne, der kan give dem tryghed og en hverdag med stabilitet, skole og legekammerater og med idræt, musik og leg i fritiden.

Det er meget positivt, at mange børn fra Ukraine oplever netop det, og det skyldes bl.a. også, at Folketinget med en særlov har besluttet at sikre dem hurtig afklaring af deres opholdsgrundlag og adgang til lokalsamfund og basale rettigheder med det samme.

Vi er samtidig også nødt til at have blik for de børn, der har været på flugt fra brændpunkter andre steder i verden. På det seneste har vi i Red Barnet hørt fra skoler og samarbejdspartnere, at modtagelsen af flygtningene fra Ukraine fylder meget hos netop de børn. Dels fordi de kan spejle sig i historierne om krig, tab og savn, som vækker stærke følelser både hos børn og forældre. Dels fordi vi også hører, at børnene hurtigt mærker, at der er forskel på den modtagelse, de selv fik, og det, de oplever lige nu. Som mange af os kender det hjemmefra, er børn verdensmestre i at opfange stemninger og fornemme det, der bliver sagt mellem linjerne. Forleden fortalte en pædagog mig, at han over eftermiddagsmaden i klubben fik spørgsmålet »hvorfor var det egentlig ikke sådan, da vi flygtede til Danmark?« fra en undrende syrisk dreng.

Det er altid vigtigt at lytte til børn. Her fortæller de os noget meget vigtigt: At alle børn på flugt, uanset hvorfra de kommer, har brug for at føle sig velkomne.

Den åbenhed, medmenneskelighed og politiske vilje til at give mennesker på flugt en god modtagelse må ikke blive en undtagelse.

Derfor appellerer vi i Red Barnet på det kraftigste til, at vi alle sammen holder fast i det stærke engagement og den forståelse, som vi heldigvis ser rigtig meget lige nu. Modtagelsen af flygtninge fra Ukraine skal sætte standarden for, hvordan vi tager imod børn og familier på flugt fremover. I lovgivning og i praksis. Uanset hvor de kommer fra.

Debatindlægget er bragt i Politiken 12. april 2022