6,5 millioner børn
står på kanten af sult
på Afrikas Horn

Foto: Red Barnet
27-01-2017
NYHED

Red Barnet advarer om, at 6,5 millioner børn er i fare for at sulte på grund af tilbagevendende tørke i Somalia, Etiopien og Kenya. Næsten en halv million børn lider allerede af alvorlig akut underernæring i regionen.

Adskillige regnsæsoner med uregelmæssig eller ingen nedbør har medført alvorlig vandmangel og døde husdyr i Kenya, Somalia og Etiopien. Det efterlader næsten 15 millioner mennesker på tværs af de tre lande i akut behov for hjælp. Næsten en halv million børn i regionen lider allerede af alvorlig akut underernæring.

- Vi forventer, at det også kommer til at regne mindre end normalt i den næste regntid i regionen. Dermed forværres situationen for børn og familier, der allerede er desperate. Millioner efterlades i en situation, hvor de er i stor risiko for at sulte og endda dø, siger Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm.

I weekenden mødes donorer, politiske ledere og generalsekretæren for FN til topmøde i den Afrikanske Union i Etiopiens hovedstad, Addis Ababa. Red Barnet er også repræsenteret.

- Vi vil opfordre de politiske ledere til ikke at glemme den situation, som disse børn og familier står i. Landene skal øge bestræbelserne på at finansiere indsatsen. Millioner af liv står på spil, og vi må ikke gentage tidligere fejl, der resulterede i, at 130.000 børn under fem år døde under den seneste hungersnød alene i Somalia, siger Jonas Keiding Lindholm.

Halvdelen af Somalias befolkning mangler mad og vand
Næsten halvdelen af befolkningen - fem millioner mennesker - i Somalia står over for alvorlig mad- og vandmangel, og landet er på randen af hungersnød. Antallet af fejlernærede børn er allerede nået kritiske niveauer, og situationen forventes at forværres yderligere i de kommende uger. Tusinder af familier er fordrevet i deres søgen efter mad og vand, og mange har krydset grænsen til Etiopien, der også kæmper med tørkens konsekvenser. Hele 77 procent af de børn, der bliver screenet af Red Barnet ved deres ankomst til Dollo Ado-lejren i Etiopien viser tegn på underernæring.

I Etiopien tvinger tørken mange børn til at droppe ud af skolen. Det sætter dem i stor risiko for tidlige ægteskaber og tvungen migration.

I Kenya har mere end 1,25 millioner mennesker akut behov for mad, og den nuværende sultkatastrofe forventes at forværres i løbet af de kommende måneder.

Red Barnet arbejder på at afhjælpe virkningerne af tørken i Somalia, Etiopien og Kenya blandt andet med støtte til flygtninge, der krydser fra Somalia og ind i Etiopiens Dollo Ado-lejr. Vi sørger for pengetilskud, madkuponer, vand og mobile sundhedsklinikker. Vi tilbyder også ernæringsvejledning, uddannelse og beskyttelse af børn.

• Ifølge FN og Famine Early Warning Systems Network (Fews Net) døde næsten 260.000 mennesker under hungersnøden i Somalia fra 2010 til 2012. Halvdelen af dem var børn under fem år.