Over 35 millioner børn er på flugt

Med din støtte giver vi dem bedre chancer for at klare sig

Over 35 millioner børn er på flugt Med din støtte giver vi dem bedre chancer for at klare sig

Beskyt børn i krig og konflikt. Din støtte gør en forskel.
DIN STØTTE GØR EN FORSKEL

For 389 kr. kan vi give en familie mad til to uger, tæpper og materialer til at sikre husly samt vacciner.

Lige nu er flere millioner børn og deres familier på flugt fra krigen i Ukraine.

Tallet stiger hver dag. Men over hele verden er der børn, som er tvunget til at forlade deres hjem.

Aldrig før har så mange børn været på flugt. Antallet af flygtninge og internt fordrevne er mere end fordoblet på bare 10 år.

Konflikter, klimaforandringer og corona-pandemien er nogle af de primære årsager til, at flere og flere mennesker tvinges på flugt.

  

 

UKRAINE 
Børn og deres mødre flygter fra kamphandlingerne i Ukraine, og nogle fortsætter over grænsen til nabolandene. De flygter ofte alene, fordi deres fædre og storebrødre er blevet beordret til at blive tilbage og kæmpe. Allerede før krigen i Ukraine eskalerede, var der 1,5 millioner mennesker på flugt. 

Vi har været til stede i Ukraine siden 2014. I forbindelse med den nuværende eskalering har vi opskaleret vores indsats, så vi både er til stede i Ukraine samt i lande som Polen, Rumænien og Litauen.

Her tager vi imod flygtninge og hjælper med de mest presserende behov for mad, vand og varme tæpper. Derudover sikrer vi, at børnene får hjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser, de har haft.

 

SYRIEN 

I Syrien, hvor konflikten netop har rundet 11 år, er over 13 millioner syrere på flugt. Op mod halvdelen af dem er børn, og mange sulter, fryser eller risikerer at dø af sygdomme, som eksempelvis lungebetændelse, der under normale omstændigheder ville være nemme at kurere.

 

“Min lillebror mangler mad.

Jeg håber snart, vi kommer hjem” 

Aysar, 9 år, Syrien 

 

I 2021 hjalp vi og vores lokale partnere over 653.000 syriske børn og deres familier. Sammen sørgede vi blandt andet for, at de fik mad og mulighed for at få lægehjælp og psykosocial støtte. Derudover sikrede vi, at børn kunne fortsætte deres skolegang. 

YEMEN 

Over fire millioner mennesker er på flugt i Yemen. 79 % af dem er kvinder og børn. De flygter fra en konflikt, der netop nu har varet i syv år.

Mangel på mad er den helt store faktor, der truer børns liv i Yemen. Mere end tre millioner børn lider af akut underernæring. Muligheder for at skaffe mad forværres markant, når børn og deres familier er på flugt. Bare i år vurderes det, at mere end to millioner børn under fem år vil komme til at sulte, og næsten en halv million børn vil dø af sult i 2022.

   

   

AFGHANISTAN 

I Afghanistan er situationen efter regeringsfaldet sidste år så desperat for familier på flugt, at de i nogle tilfælde er nødt til at opgive et af deres børn for at kunne brødføde de andre.  

 

“Nogle har været nødsaget til at efterlade deres børn. En forælders værste mareridt." 

Athena Rayburn, Red Barnet 

 

Med over ni millioner mennesker på flugt i landet kan vinteren gå hårdt ud over især børnenes chance for at overleve. For at komme helskindet gennem vinteren viser nye beregninger, at to tredjedele af Afghanistans børn har brug for hjælp lige nu. 

For at hjælpe med at skabe et livsgrundlag for de afghanske familier støtter vi dem med pengeoverførsler som en slags socialt sikkerhedsnet. På den måde kan de beholde deres selvstændighed og fortsat selv skaffe livsnødvendig mad, tøj og køkkenredskaber, så de kan komme gennem vinteren. Sidste år hjalp vi over 7.000 familier med pengeoverførsler. 

Beskyt børn i krig og konflikt. Din støtte gør en forskel.
DIN STØTTE GØR EN FORSKEL

For 389 kr. kan vi give en familie mad til to uger, tæpper og materialer til at sikre husly samt vacciner.

Sammen kan vi beskytte børn  flugt 

Når børn flygter, er det oftest på grund af en konflikt eller katastrofe, som gør det umuligt for dem at blive i deres hjemby. Mange er nødsaget til at flygte fra den ene time til den anden og har derfor kun lige fået det tøj med, som de i forvejen havde på.

Samtidig kan børn på flugt have været udsat for traumatiserende oplevelser, som giver dem ar på sjælen. Flere har mistet familiemedlemmer undervejs, mens andre har set mennesker dø.

Udover at uddele tøj, mad, tæpper og presenninger, så børnene og deres familier kan få husly, fokuserer vi derfor også på børns mentale tilstand.

Sammen med vores lokale partnere opretter vi eksempelvis trygge områder i flygtningelejrene, hvor børnene kan lukke omverdenen ude for en stund og blot få lov til at lege og lære.

 

“Jeg elsker at lege. Især at spille fodbold.” 

Sairut, 11 år, børnevenligt område i flygtningelejr, Cox Bazar 

 

I 2021 nåede vi på verdensplan ud til: 

  • 340.323 børn med psykosocial støtte
  • 532.922 børn under 5 år, som blev behandlet for akut underernæring
  • 681.071 familier med økonomisk støtte, så de selv kunne sørge for basale fornødenheder
  • 5.518.497 børn med undervisningsaktiviteter i forbindelse med eksempelvis børnevenlige områder i flygtningelejre

 

Med psykosocial støtte hjælper vi blandt andet børn  flugt med at: 

  • Bearbejde deres traumatiserende oplevelser og mareridt 
  • Opbygge og styrke deres selvtillid og selvværd 
  • Søge trøst, når de eksempelvis har brug for et kram eller et lyttende øre 
  • At passe  sig selv i et liv fyldt med kaos 

 

Vi tager imod børn på flugt, der kommer til Danmark 

Når børn på flugt ankommer til Danmark – med eller uden deres forældre – er de ofte i krise efter voldsomme oplevelser i hjemlandet og undervejs på rejsen. Børnene har tit mistet familiemedlemmer eller deres hjem på grund af en krig eller en katastrofe. Nogle har ikke gået i skole i flere år. Deres forældre kan have meget lidt overskud, og nogle er blevet syge af de traumatiske oplevelser.

Mange flygtningebørn har stor lyst til hurtigt at blive en del af det danske samfund. De vil typisk gerne gå i skole, lære sproget og have nye kammerater. Det gælder også de børn, der har været nødt til at rejse helt alene til Danmark.

Men på grund af deres oplevelser fra flugten kan de have svært ved at indgå i skolens fællesskaber.

Tag godt imod børn på flugt
Danmark modtager hver dag børn og deres familier, der er på flugt fra krige og katastrofer i deres hjemland. Vi har udarbejdet sitet Tag godt imod, som giver gode råd, viden, links og materialer til børn, fagpersoner, frivillige, forældre og værter for flygtningefamilier.

Læs mere her.