3,7 millioner skolebørn på flugt går ikke i skole

Du kan være med til at hjælpe dem som indsamler

Foto: Daphnee Cook / Save the Children
Over halvdelen af alle verdens skolebørn på flugt – 3,7 millioner – går ikke i skole. Dermed har de ikke alene mistet deres hjem – de mister også chancen for at uddanne sig til fremtiden. Som indsamler er du med til at kæmpe for skolegang til alle.

Uddannelse skal være alle børns chance for at komme godt videre i livet. Særligt for børn på flugt er uddannelse afgørende. For stabil skolegang spiller en helt central rolle, hvis børnene skal komme godt videre oven på deres traumer og udvikle sig på lang sigt.

– Det er dybt bekymrende, at mere end halvdelen af alle verdens børn på flugt ikke kommer i skole. På den måde møder de dobbelt modstand i livet – de har mistet deres hjem og stabile base, og de har mistet chancen for viden, der kan hjælpe dem til et bedre sted og en lysere fremtid, siger Helle Gudmandsen, chef for uddannelse og unge i Red Barnet.

Alle børn har krav på en grunduddannelse
En ny rapport fra Red Barnet peger på, at 3,7 millioner børn i skolealderen ikke modtager nogen som helst form for undervisning.

Pengene fra Red Barnets landsindsamling er ikke på forhånd øremærket uddannelsesprogrammer, men en stor del af Red Barnets arbejde er centreret omkring netop uddannelsesområdet. Som indsamler for Red Barnet er du således med i kampen for at sikre, at alle børn i verden får den grunduddannelse, de har krav på. Det gælder ikke mindst flygtningebørn.

Flygtningebørn falder helt igennem
Siden 2000 er der ellers sket store fremskridt i forhold til målet om grundskoleuddannelse til alle. Den samlede indskrivningsrate i udviklingslande nåede op på 91 procent i 2015, og antallet af børn, der dropper ud af skolen, er faldet med næsten halvdelen. Men børn på flugt falder helt igennem.

Derfor er din indsats så vigtig. Når du samler ind for Red Barnet, spiller du en vigtig rolle i arbejdet for, at alle børn i verden får den skolegang, de behøver for at lære, udvikle sig og kunne forsørge sig selv i fremtiden.

Så stort er problemet

• 25,3 millioner mennesker er flygtet fra deres land og har søgt tilflugt fra vold og forfølgelse. • 55 procent af alle flygtninge på verdensplan kommer fra tre lande: Sydsudan, Afghanistan og Syrien. • Tyrkiet, Pakistan og Uganda er de tre lande, der huser flest flygtninge, til sammen 6,3 millioner mennesker på flugt. • Over halvdelen af alle verdens flygtninge er børn. • 3,7 millioner flygtningebørn i skolealderen får ingen undervisning overhovedet. • Den samlede udgift til fem års skolegang for alle 7,3 millioner børn i skolealderen (3-18 år) i lav- og mellemindkomstlande er 21,5 milliarder dollar. Til sammenligning bruger verden 48 milliarder dollar på militær – om dagen.

Sådan gør du en forskel som indsamler

Når du samler ind, er du blandt andet med til at give børn berørt af krig og katastrofer en uddannelse, idet du støtter Red Barnets arbejde med at: • Oprette “Child Friendly Spaces” i flygtningelejre, hvor børn frit og trygt kan lege, modtage undervisning og få psykisk støtte til at bearbejde deres traumer • Sikre at uddannelse til børn er en grundlæggende del af indsatsen i katastrofeområder • Hjælpe børnearbejdere, børnesoldater og barnebrude også får en uddannelse

Tilmeld dig som indsamler

Vi samler ind til børn i nød søndag den 2. september 2018. Lige nu er der brug for indsamlere over hele landet.

Tilmeld dig her

Hvad går pengene til?

Hvad går pengene til? Pengene fra årets landsindsamling går til de børn, der har allermest brug for det. Ude i verden er det børn, der er fanget i krig og konflikter, ramt af naturkatastrofer og hungersnød eller tvunget til arbejde og ægteskab. I Danmark er det børn, som udsættes for mobning, overgreb, digital chikane og isolation.