Verdens udsatte børn

rammes af coronaens eftervirkninger

Verden befinder sig i den største sundhedskrise i mere end et århundrede. Og mens det tyder på, at børns helbred i mindre grad bliver direkte påvirket af COVID-19, har pandemien katastrofale konsekvenser for udsatte børn verden over.

 • Vacciner: Kampen mod corona-virus trækker ressourcer væk fra andre sundhedsindsatser som eksempelvis fødselshjælp og vaccineprogrammer. Det kan potentielt koste 6.000 børn livet hver eneste dag over de næste seks måneder – alt i alt 1,2 millioner børn.

 • Sult: Den nedlukning og økonomiske tilbagegang, som er fulgt i kølvandet på COVID-19, har på dramatisk vis forringet millioner af menneskers mulighed for at forsørge sig selv og deres familier og betale for helt basale fornødenheder så som mad og vand. Det anslås således, at krisen vil kunne fordoble antallet af mennesker, der sulter – fra 130 millioner i 2019 til 265 millioner i 2020.

 • Sundhedsvæsner: De fattigste landes sundhedsvæsner er i forvejen pressede og skrøbelige. Kampen mod corona-virus presser dem yderligere, skaber brud på forsyningskæder samt mangel på finansielle og menneskelige ressourcer.

 • Helbred: Besøg på sundhedsklinikkerne er faldet under lockdown på grund af udgangsforbud, mangel på transportmuligheder samt frygt for at gå til lægen og risikere spredning af smitten.

 • Fattigdom: Den økonomiske krise kan skubbe antallet af fattige børn i verden op over 672 millioner inden årets udgang – en stigning på 15% eller 86 millioner børn.

 • Børneægteskaber: Corona-krisen risikerer at få antallet af børneægteskaber til at eksplodere, fordi millioner af børn kastes ud i fattigdom – og når fattigdommen vokser, så vokser risikoen for børneægteskaber også. Det kan have katastrofale konsekvenser for især unge pigers fremtidsudsigter.

 • Skolelukninger: Før corona-krisen gik 9 ud af 10 børn her i verden i skole. Virusudbruddet fik det tal til at styrtdykke til 1 ud af 10. På verdensplan er 1,57 milliarder børn berørt af skolelukninger. Den økonomiske krise kan gøre mange fattige familier så desperate, at de ser sig nødsaget til at bruge de hjemsendte børn som arbejdskraft, eller gifte dem bort. Det øger risikoen for, at børnene aldrig kommer tilbage til skolen igen.

Eftervirkningerne af corona-krisen kan dermed vise sig at blive langt mere alvorlige for børnene end selve virussen. De manglende vaccinationsprogrammer og sundhedsydelser kan koste tusindvis af børn livet. Selv kortere perioder med sult kan give de børn, som overlever akut underernæring, fysiske og psykiske mén resten af livet. De lukkede skoler øger antallet af børneægteskaber og skubber børn ud i arbejde, så de risikerer ikke at gennemføre den skolegang, som de har krav på og behøver, for at kunne vokse op og skabe en bedre fremtid for dem selv, deres familie og deres land.

Med andre ord: en hel generation risikerer at blive tabt på gulvet, hvis ikke vi gør noget nu. Uden handling vil det endnu en gang blive denne verdens allermest sårbare, som betaler den højeste pris, når katastrofen rammer. Hvis ikke vi handler omgående, kan vi komme til på rekordtid at smadre de enorme fremskridt, det har taget årtier for verdens børn at tilkæmpe sig.

FAKTA: Så langt rækker pengene

En indsamler samler typisk 1.000 kroner ind på de 2-3 timer det tager at gå en rute.

Så langt rækker pengene

 • For 1.000 kroner kan vi give livredende vaccinationer mod mæslinger, tuberkulose, polio og Hepatitis B til 13 børn. 
 • For 1.000 kroner kan vi sikre mad til en uges livreddende behandling af 20 akut underernærede børn. 
 • For 1.000 kroner kan vi sikre rent drikkevand til 27 børnefamilier i en hel måned. 
 • For 1.000 kroner kan vi købe skoletasker fyldt med fx bøger, skriveredskaber m.m. til 11 børn. 

Det gør Red Barnet

Red Barnet er til stede i de mest konfliktramte lande i verden, hvor vi blandt andet sørger for:

 • Nødhjælp i form af mad, rent vand, tag over hovedet og lægehjælp til børn på flugt fra krig og tørke i blandt andet Somalia, Syrien og Yemen.
 • Uddannelse og skolegang til børn i mere end 50 områder i verden, blandt andet i 12 forskellige lejre i Syrien. 
 • Psykosocial støtte til børn, der har været vidne til eller udsat for grusomme overgreb – bl.a. børn der er flygtet fra vold og overgreb i Burma.

Det kæmper vi for

Coronaen kan på rekordtid smadre de enorme fremskridt, det har taget årtier for verdens børn at tilkæmpe sig: 

 • I dag overlever 50% flere børn under 5 år i forhold til i 1990. 
 • Vaccinationsprogrammer har bidraget til, at antallet af børn, som dør af sygdomme, der kan forebygges, er faldet med 60% siden 1990.  
 • Antallet af børn, der er hæmmet i deres vækst, fordi de har gennemlevet perioder med sult, er faldet med en tredjedel siden 1990.
 • Antallet af mennesker, som har adgang til rent drikkevand, er steget med 1,8 milliarder siden 2000 – og har aldrig været højere. 
 • I 2000 var der 100 millioner børn, som ikke gik i skole. Før Corona var det tal faldet til 59 millioner.