Red Barnet går til kamp mod krænkelser og mobning på nettet

– og 1. september kan du gå med!

Når du melder dig som indsamler, melder du dig samtidig ind i kampen mod et af de største problemer, børn og unge i Danmarks står over for netop nu. Med landsindsamlingen den 1. september 2019 vil vi sammen med dig bekæmpe mobning, krænkelser og overgreb blandt børn og unge på nettet.

Vores børn har ondt i onlinelivet
Ungdomslivet i dagens Danmark er gået online. I 1988 var 59 procent af 15-årige sammen med venner fire-fem hverdage om ugen. I dag er det mindre end 20 procent. Hver femte dreng og mere end hver fjerde pige bruger mindst fire timer om dagen på sociale medier. Vores børn har altså taget teknologien til sig og lever en stor del af deres liv på nettet. Det kan give dem en masse positive muligheder for læring og personlig udvikling – men der er også en bagside. Et problem, der alt for ofte bliver overset, selvom konsekvenserne kan være alvorlige og langvarige.

Vores børn og unge har nemlig i høj grad ondt i onlinelivet. Hver tiende unge i Danmark er blevet mobbet på internettet (for eksempel fået sendt grimme beskeder på Facebook eller lagt pinlige billeder ud på internettet uden tilladelse) inden for de sidste par måneder (1). 6% af de unge har fået delt et intimt billede uden samtykke - omtrent svarende til én elev i hver skoleklasse (2). 30% af unge har oplevet, at andre unge i det skjulte har taget seksuelle billeder af nogen og delt dem på nettet (3). En undersøgelse fra 2014 gav danske unge en trist europarekord, når det handler om at mobbe hinanden i cyberspace (4).

Red Barnet er i årevis gået forrest i kampen, når det kommer til at sikre vores børn og unges digitale trivsel. For vi ved fra vores arbejde, at mobning og krænkelser kan give ar på sjælen. Angst, lavt selvværd og social isolation er nogle af de mén, der kan følge et ungt menneske langt ind i voksentilværelsen. Et digitalt overgreb kan føles som et overgreb uden udløbsdato. Med blot et enkelt klik kan et ungdomsliv kastes ud i kaos.

Desværre er vi endnu meget langt fra at få bugt med problemet. Vi bliver nødt til at tage indsatsen til næste niveau. Derfor har vi brug for din hjælp!

Sådan er du med til at hjælpe
De kroner og ører, du som indsamler får i bøtten, kan hjælpe børn og unge, der har været udsat for ubehagelige oplevelser på nettet. Pengene går blandt andet til Red Barnets rådgivningstjeneste SletDet – den eneste af sin slags i Danmark, der tilbyder unge specialiseret og individuel vejledning i at få slettet krænkende materiale, der er blevet delt digitalt mod deres vilje. Samtidig er du med til at sørge for, at Red Barnet kan komme ud på endnu flere skoler og institutioner for at give elever, lærere og forældre redskaberne til at forebygge mobning, både on- og offline.

Tak, fordi du er med til at samle ind for os søndag d. 1. september.

Til kamp mod mobning og krænkelser på nettet

Red Barnet går forrest i kampen mod krænkelser og mobning på nettet – og 1. september kan du gå med!

Tilmeld dig som indsamler

Hvad går pengene til?

Årets landsindsamling sætter fokus på børn og unges digitale liv og trivsel – og pengene vil bl.a. gå til Red Barnets arbejde for at bekæmpe mobning og krænkelser blandt børn og unge på nettet.

Hvad går pengene til?

1) Skolebørnsundersøgelsen 2018, side 80. Undersøgelsen har specifikt spurgt 11-,13- og 15-årige skoleelever i Danmark, men vi ved fra andre undersøgelser at mobning er mindst lige så eller endda mere udbredt i de større klasser.

2) https://redbarnet.dk/media/4065/deshame-unges-erfaringer-med-digitale-sexkraenkelser-red-barnet.pdf

3) https://redbarnet.dk/media/4065/deshame-unges-erfaringer-med-digitale-sexkraenkelser-red-barnet.pdf

4) Mascheroni & Cuman Net children go mobile: Final Report, 2014