Allerede før corona-krisen

var Yemen ikke et sted for børn


I fem år har Yemen været præget af borgerkrig. Det har efterladt et sundhedssystem, som var helt i knæ allerede inden coronapandemien nåede Yemens ti millioner børn, som har brug for humanitær hjælp. Når Red Barnet søndag har landsindsamling går pengene blandt andet til at hjælpe børnene i Yemen med medicin, mad og skole.

Skoler er bombede og lukkede, der er ingen drikkevand, mad er en mangelvare, og når familierne tager til lægen med deres børn, så må de selv medbringe medicinen, for der er ikke mere på hospitalerne. Yemen er med andre ord ikke et sted for børn. Alligevel bor her millioner af børn, som forsøger at vokse op midt i en borgerkrig.

- Børnene dør på grund af medicinmangel, og vi får flere end tre tilfælde af underernærede børn ind hver eneste dag fra forskellige provinser, siger Abdullah Thabit, der er læge og leder afdelingen for mødre og børn på hospitalet Al Sabeen i hovedstaden Sanaá.

- Vi har ikke stuer nok, vi har ingen medicin, og vi mangler læger.

Medicin og mobile sundhedsteams
Lige siden borgerkrigen brød ud, har Red Barnet været til stede for at hjælpe børnene. Red Barnet hjælper bl.a. lokale hospitaler med medicin og udstyr til blandt andet underernærede børn, så de får mulighed for at vokse op.

Men borgerkrigen foregår ikke kun omkring landets hospitaler. Derfor driver Red Barnet ti sundhedsteams, som arbejder og rykker ud i de områder, som ikke længere er tilgængelige på grund af krigen. Her redder lokale sundhedsteams hver dag liv med livreddende hjælp.

Igennem de sidste par år har Red Barnet hjulpet mere end 1,5 millioner børn til blandt andet at overleve, til at bearbejde deres traumer af krigen og til at kunne lære selv om skolerne er blevet bombet.

Det er ikke kun i Yemen, at børnene har brug for hjælp
Yemen har de sidste par år været et af de værste lande at være barn i, men med coronapandemien og dens tag i alle verdens lande og sundhedssystemer, så er verden blevet et sværere sted at overleve som barn og vokse op i tryghed.

Kampen mod corona-virus trækker fx ressourcer væk fra andre sundhedsindsatser som eksempelvis fødselshjælp og vaccineprogrammer. Det kan potentielt koste 6.000 børn livet hver eneste dag over de næste seks måneder – alt i alt 1,2 millioner børn, vurderer FN.

- Det er helt afgørende, at vi har mulighed for at hjælpe så mange børn som muligt. Derfor er det også fantastisk, at så mange danskere vælger at give noget af deres overskud til børnene ved at bruge nogle timer på søndag og samle ind, siger Jakob Kjøller, der er projektleder for landsindsamlingen hos Red Barnet.

Pengene fra landsindsamlingen går til Red Barnets arbejde. Ude i verden til bl.a. medicin, mad og skolegang til udsatte børn, og herhjemme i Danmark bl.a. til aktiviteter for børn, der er uden for fællesskabet. Læs mere.

FAKTA: Så langt rækker pengene

En indsamler samler typisk 1.000 kroner ind på de 2-3 timer det tager at gå en rute.

Så langt rækker pengene

  • For 1.000 kroner kan vi give livredende vaccinationer mod mæslinger, tuberkulose, polio og Hepatitis B til 13 børn. 
  • For 1.000 kroner kan vi sikre mad til en uges livreddende behandling af 20 akut underernærede børn. 
  • For 1.000 kroner kan vi sikre rent drikkevand til 27 børnefamilier i en hel måned. 
  • For 1.000 kroner kan vi købe skoletasker fyldt med fx bøger, skriveredskaber m.m. til 11 børn. 

Yemen er ikke for børn

  • 100 børn under fem år mister hver dag livet, fordi der ikke er mad nok
  • Hvert tiende minut dør et barn af sygdomme som diarré og luftvejsinfektioner. Sygdomme som let kunne kureres, hvis der var medicin nok i landet.
  • 9,2 millioner børn har ikke adgang til rent drikkevand.
  • To millioner børn går ikke længere i skole, blandt andet fordi en stor del af landets skoler er blevet ødelagt af luftangreb.

Der mangler penge til hjælpearbejdet

Red Barnet Danmark og vores internationale partnere i Save the Children gik i foråret i gang med en ambitiøs plan i kølvandet på coronapandemien om at bl.a. at reducere overdødelighed blandt børn bl.a. som følge af Covid-19’s voldsomme indvirkning på sundhedssystemer verden over. Red Barnet har indtil nu bl.a. været med til at sikre 175.000 børn behandling for akut underernæring. Men Red Barnet har indtil nu kun fået finansieret godt 20 % af planen.