Din indsats hjælper børn som Nassir

Det mobile kamelbibliotek kommer, når skolen har lukket

Coronakrisen har lukket millioner af skoler over hele verden, og alene i Etiopien er 26 millioner børn sendt hjem fra skolebænken. For 12-årige Nassir betyder det dog ikke, at han glemmer alt det, han har lært. Det sørger Red Barnet og 22 kameler for. Nassir er et af de millioner af børn, som Red Barnet når gennem uddannelsesprogrammer i hele verden.

- Det er sjovt at låne bøger, som jeg kan tage med hjem og læse for min familie, fortæller Nassir. Selvom hans skole er lukket på grund af corona, så har han stadig mulighed for at øve sig i at læse.

Red Barnet nemlig har allieret sig med noget så utraditionelt som 22 kameler, der hver kan have 200 bøger på ryggen. Kamelbiblioteket vandrer mellem 33 byer, og når på den måde ud til 22.000 etiopiske børn, som ellers ikke ville have mulighed for at holde det, de har lært i skolen, ved lige.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne komme tilbage i skolen. Jeg savner mine venner og tænker tit på dem. I skolen fik vi mad, men det er også stoppet nu, siger Nassir.

Millioner af børn kommer ikke i skole
På verdensplan har 1,5 milliarder børn oplevet, at hoveddøren til skolen har eller har haft drejet nøglen om for at stoppe smitten med corona. Herhjemme er der igen børn i skolegårdene, men ude i verden er der op mod 10 millioner børn, som aldrig kommer til at sidde på skolebænken igen – heller ikke, når skolerne åbner. En rapport fra Red Barnet peger på, at mange børn risikerer skifter skolebøgerne ud med børnearbejde, et ægteskab eller tilværelsen som børnesoldat.

Sidste år nåede Red Barnet i alt 7,7 millioner børn gennem uddannelsesprogrammer verden over. Over alt hvor Red Barnet er til stede, har organisationen fokus på at give udsatte børn mulighed for skolegang, fordi uddannelse er vejen ud af ekstrem fattigdom, vejen væk fra børneægteskaber og vejen mod en bedre fremtid. 

Børns skolegang, sundhed og overlevelse kan blive bombet 30 år tilbage
Men corona-krisen rammer ikke kun børns skolegang. Krisen har nemlig skabt et økonomisk kollaps, der også får antallet af børn, som sulter og lever i dyb fattigdom til at stige eksplosivt. Kampen mod corona trækker fx sparsomme ressourcer væk fra livsvigtige vaccineprogrammer og anden lægehjælp. Det kan potentielt koste 6.000 børn livet hver eneste dag over de næste seks måneder, vurderer FN. Derfor kæmper Red Barnet fx også i verdens største flygtningelejr i Bangladesh med at sikre børns sundhed, overlevelse og skolegang.

- Verdens sårbare børn står i år i en helt særlig situation, fordi det er dem, som står i forreste række, når konsekvenserne af coronakrisen som manglende vaccinationer, lukkede skoler og sult melder sig, siger Jakob Kjøller, der er projektleder for landsindsamlingen hos Red Barnet.

- Derfor er det helt afgørende, at indsamlerne går på gaden for Red Barnet d. 6. september og samler ind, så vi sammen kan fastholde og styrke vores indsats til fordel for børn som Nassir.

Pengene fra landsindsamlingen går til Red Barnets arbejde. Ude i verden til bl.a. medicin, mad og skolegang til udsatte børn, og herhjemme i Danmark bl.a. til aktiviteter for børn, der er uden for fællesskabet. Læs mere om hvad pengene går til her

Over hele verden arbejder Red Barnet med at sikre, at så mange børn som muligt på trods af corona-krisen fastholder deres skolegang. Tag med til Italien, Uganda, Syrien, Sri Lanka og Etiopien på under et minut.

 

FAKTA: Så langt rækker pengene

En indsamler samler typisk 1.000 kroner ind på de 2-3 timer det tager at gå en rute.

Så langt rækker pengene

 • For 1.000 kroner kan vi give livredende vaccinationer mod mæslinger, tuberkulose, polio og Hepatitis B til 13 børn. 
 • For 1.000 kroner kan vi sikre mad til en uges livreddende behandling af 20 akut underernærede børn. 
 • For 1.000 kroner kan vi sikre rent drikkevand til 27 børnefamilier i en hel måned. 
 • For 1.000 kroner kan vi købe skoletasker fyldt med fx bøger, skriveredskaber m.m. til 11 børn. 

Det gør Red Barnet

Red Barnet er til stede i de mest konfliktramte lande i verden, hvor vi blandt andet sørger for:

 • Nødhjælp i form af mad, rent vand, tag over hovedet og lægehjælp til børn på flugt fra krig og tørke i blandt andet Somalia, Syrien og Yemen.
 • Uddannelse og skolegang til børn i mere end 50 områder i verden, blandt andet i 12 forskellige lejre i Syrien. 
 • Psykosocial støtte til børn, der har været vidne til eller udsat for grusomme overgreb – bl.a. børn der er flygtet fra vold og overgreb i Burma.

Det kæmper vi for

Coronaen kan på rekordtid smadre de enorme fremskridt, det har taget årtier for verdens børn at tilkæmpe sig: 

 • I dag overlever 50% flere børn under 5 år i forhold til i 1990. 
 • Vaccinationsprogrammer har bidraget til, at antallet af børn, som dør af sygdomme, der kan forebygges, er faldet med 60% siden 1990.  
 • Antallet af børn, der er hæmmet i deres vækst, fordi de har gennemlevet perioder med sult, er faldet med en tredjedel siden 1990.
 • Antallet af mennesker, som har adgang til rent drikkevand, er steget med 1,8 milliarder siden 2000 – og har aldrig været højere. 
 • I 2000 var der 100 millioner børn, som ikke gik i skole. Før Corona var det tal faldet til 59 millioner.