SÅDAN LAVER DU

VERDENS  BEDSTE

APRILSNAR på dit barn

 

 

Illustration: Anton Ian Nielsen

 

Her får du vores bud på, hvordan du laver en god aprilsnar på dit barn. Det kan forhåbentlig blive en god indgang til at tale om fake news og dit barns digitale liv i al almindelighed.  

Tips til at fortælle en god aprilsnar
I videoen herunder giver Red Barnets seniorrådgiver i børns digitale liv Jon K Lange tre tips til, hvordan du fortæller en overbevisende aprilsnar. Du skal blandt andet tale til dit barns grundføleleser.

Vælg en god aprilsnar, der passer til dig barn
På listen herunder har vi samlet fem løgnehistorier og bud på, hvordan du kan fortælle dem. Vælg den historie, der bedst passer til dit barns interesser og adfærd. 

Hvad er fake news og hvordan kan du tale med dit barn om fænomenet?
En aprilsnar er ikke det samme som fake news, men der er ligheder.  Dit barn vil helt sikkert møde fake news på nettet. Her får du inspiration til en god samtale, der tager udgangspunkt i dit barns interesser.

Se artiklen Derfor skal du tale med dit barn om fake news

  

Illustration: Anton Ian Nielsen

Vælg den aprilsnar, der passer til dit barn

Vi har lavet fem bud på aprilsnarre, du kan bruge på dit barn. Vælg den, der passer bedst til dit barns interesser og medieforbrug.

Under hvert forslag er der et forslag til, hvad du kan sige. Vi anbefaler, at du tilpasser din løgnehistorie til jeres hverdag. Hvis du fx tit ser AftenShowet, så brug det som eksempel i stedet for dr.dk. Brug Pokémon Go istedet for Farmville, hvis det er det spil dit barn ofte spiller.  

 

TikTok har købt Aula 

’What? … der står på dr.dk at TikTok har købt Aula!

Prøv lige at høre, hvad der står:  ’… Ifølge TikToks direktør for undervisning, Ran Slirpa, så fusionerer TikTok og Aula allerede til efteråret deres to platforme. For at kunne se lektier og beskeder skal man altså først logge ind på TikTok. Aula kan så genkende dit ansigt, hvis du samtidig folder dine hænder til et A lige under hagen. Aula har ikke ønsket at kommentere på sagen, men der kommer en officiel meddelelse kl. 12 senere i dag.’

 

Hay Day og Farmville skal bruges i matematik i skolen

’Ej hvor vildt! … jeres matematiklærer skriver på Aula, at efter påske skal I til at bruge apps som Hay Day og FarmVille til matematik og teknologiforståelse. Det lyder da meget sjovt! Eller hva’? Skal jeg ikke lige ringe til skolen og høre hvad det går ud på? Nå, jeg kan se at der allerede er en del forældre, der er sure over det!'

 

Mit yndlingsband giver koncert i Fortnite!

Har du set at  [indsæt dit yndlingsband] giver virtuel koncert i Fortnite i aften?!?!? Det bliver for vildt fedt! Jeg har godt hørt om alle mulige koncerter i computerspil, men jeg vidste ikke, at de har så god musiksmag hos Epic! Der står, at man bare skal hoppe ind i spillet, og så er det supernemt at finde koncerten. … Jeg låner bare lige din computer til at hoppe ind og se koncerten, ok? Du har jo downloadet Fortnite allerede.

 

Prøv nyt Roblox og Minecraft-spil og vind corona-vaccine

Ej hvor langt ude … der står her, at Roblox og Minecraft har slået sig sammen om at lave et spil, hvor du skal bygge dit eget Corona-virus molekyle. Man kan vinde vacciner hver dag, hvis man bygger et molekyle, der ligner det oprindelige.

 

Dit barns yndlingsspil bliver lukket af Folketinget

'Hey [barns navn], hvad betyder det at være blevet ‘owned’ i et computerspil?" [barnet svarer at det betyder at man er blevet slået eller har tabt]. 'Nå, okay. Det er bare fordi, at der står her at [indsæt navnet på barnets yndlingsspil] er blevet ‘owned’ af Folketinget. Forskere har fundet ud af, at spillets servere bruger langt mere strøm end andre spil og nu vil Folketinget lukke det, fordi det forurener naturen. Spiller dig og [indsæt navnet på barnets bedste spil-ven] egentligt stadigvæk meget [indsæt navnet på spillet]?"

 

 

Derfor skal du tale med dit barn om fake news

Både børn, unge og voksnes hverdag er præget af, hvor meget viden og information, som vi hele tiden har adgang til – særligt via internettet. Vi kan glæde os over de muligheder, det giver os, men vi bør også være opmærksomme på de udfordringer, der følger med. Det kan fx være svært at vurdere, hvornår den information, man får, er korrekt, eller hvornår der er tale om fake news.   

Læs om fake news i børnehøjde og få forslag til at starte en god samtale