Seksualiserede digitale krænkelser

herunder nøgenbilleder

Foto: Red Barnet/Ulrik Jantzen

Hvad er seksualiserede digitale krænkelser?

Seksualiserede digitale krænkelser er en underkategori til 'digitale krænkelser', og her indebærer krænkelsen en seksualisering.

Red Barnet definerer seksualiserede digitale krænkelser som alle uønskede seksuelle handlinger, som foregår på nettet. Det omfatter handlinger, hvor billeder, videoer, indlæg, beskeder eller sider bliver anvendt på en måde, så en person føler sig truet, udnyttet, tvunget, ydmyget, udstillet, seksualiseret, diskrimineret, ked af det, bange eller bekymret.

Det er en bred definition, der er udarbejdet i samarbejde med børn og unge, og gennem vores erfaring og henvendelser på SletDet-Rådgivningen.

SletDet-Rådgivningen er Red Barnets specialiserede rådgivning, der hjælper børn og unge, forældre og fagpersoner med digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser på nettet.

Børn og unge henvender sig til SletDet-Rådgivningen med flere typer af seksualiserede digitale krænkelser. Det kan fx omhandle ufrivillig deling af intimt materiale (fx nøgenbilleder), afpresning med seksuelt materiale (kaldet sextortion), grooming, mobning med et seksuelt indhold såsom rygtespredning omkring ens seksualitet eller lignende.

Vi ved, at 42% af børn og unge har oplevet en digital krænkelse inden for det seneste år. 13% har modtaget intime billeder eller videoer, som de ikke havde lyst til at se, og 3% har fået delt intime billeder eller videoer uden samtykke (Rambøll for Red Barnet, 2021).

Børn forklarer, at digitale krænkelser (herunder de seksualiserede) er forbundet med følelsen af kontroltab, at føle sig forkert, at føle sig snydt, at føle sig trængt op i en krog, eller at føle sig presset til noget, man ikke har lyst til (Rambøll for Red Barnet, 2021).

Seksualiserede digitale krænkelser er alvorlige. Det har alvorlige konsekvenser - og det bør tages lige så alvorligt, som fysisk seksuelle overgreb.

Udforskning af seksualitet sker også online

Det er væsentligt, at adskille seksualiserede digitale krænkelser med seksuel nysgerrighed og interaktion på nettet.

Udforskning af seksualitet har altid været centralt i ungdomsårene. Nettet giver nye muligheder for, at unge kan udforske og eksperimentere med seksualitet, herunder at dele nøgenbilleder af sig selv.

Unge deler nøgenbilleder af sig selv af flere årsager. Blandt andet som en del af en tillidsfuld relation, fordi det er en måde at udtrykke sig selv på, for at vise interesse eller for ophidselse.

Der er desværre også unge, der deler nøgenbilleder af sig selv, fordi de føler at de skal, eller fordi de bliver tvunget. Og heri ligger det problematiske.

Kender du et barn eller en ung, der har været udsat for en seksualiseret digital krænkelse, er du velkommen til at kontakte SletDet-Rådgivningen. Vi vil rigtig gerne hjælpe.

Har du lyst til at blive klogere på seksualiserede digitale krænkelser, kan du finde viden og undersøgelser på SletDet-Rådgivningens side til forældre og fagpersoner.