Sådan taler du med dit barn om digitale krænkelser

Deling af nøgenbilleder og digitale sexkrænkelser er desværre blevet hverdag for mange unge. Og desværre er der mange, der tænker, at der ikke er nogen hjælp at hente fra de voksne, når de er blevet udsat for krænkelser online. Det viser en undersøgelse fra 2018 fra Red Barnet. 

Som forældre er det vigtigt, at man taler med sine børn om brugen af digitale medier og støtter dem, hvis de oplever krænkelser på nettet. Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvordan du hjælper dit barn, som enten er blevet krænket, eller har modtaget eller delt krænkende materialer. 

Har dit barn oplevet en digital sexkrænkelse?

 • Det er enormt følsomt, når intime billeder eller film deles offentligt, og det kan være en stor overvindelse for unge, at fortælle om det til en voksen. Derfor er det heller aldrig nogen hjælp eller støtte, når en voksen reagerer ved at sige 'hvorfor tænkte du dig ikke om?' Du er måske chokeret, men tage en dyb indånding – dit barn har brug for støtte og for at mærke, at du er på hans/hendes side.

 • Vær rolig og stil konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne omkring situationen.

 • Fortæl, at mange andre har stået i samme situation, og at du vil hjælpe. Dit barn føler måske skyld og skam. Tal om følelserne, men gør det klart overfor barnet, at det ikke er ham/hende der har gjort noget forkert, men der imod den eller de, som har delt det krænkende materiale. Dit barn har ikke bedt om at stå i denne situation, og har ikke fortjent den chikane, det måske oplever.

 • Nogle børn og unge vil have lyst til at slette billeder og korrespondancer for at glemme hændelsen. Men du skal opfordre barnet eller den unge til at gemme beviser i form af screenshots, sms’er, chatsamtaler og lignende, da de kan bruges i en eventuel politiefterforskning.

 • Hvis I ved, hvor det krænkende materiale findes, så anmeld det til det sociale medie, hvor det eksisterer. Det kan du læse om her. Eller du kan få hjælp hos SletDet.

 • Overvej om sagen skal politianmeldes. Snak med dit barn, og vurdér, hvad der er det rigtige for ham/hende. Her kan du anmelde seksuelle overgreb og krænkelser mod børn på internettet til politiet. 

Hvis du er i tvivl om noget, har brug for råd eller støtte, så kontakt Red Barnets rådgivningstjeneste SletDet.

Har dit barn modtaget eller delt materiale, som kan krænke andre?

 • Dit barn har brug for din hjælp og støtte for at kunne håndtere situationen og for at mindske risikoen for negative konsekvenser for alle involverede. Vær rolig og stil konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne og hvad der er sket.

 • Tal med dit barn om, at man ikke må dele billeder eller videoer af andre uden at have fået personligt og klart samtykke – ikke engang med sine bedste venner.

 • Et barn som har delt materiale, som kan krænke andre, kan føle stærk uro og angst over, hvad der nu skal ske. Vær så tydelig som muligt om processens næste skridt, og følg løbende op med barnet.

 • Det krænkende materiale skal slettes med det samme. Det gælder på alle digitale platforme og sociale medier (telefon, computer, Ipad, Icloud, Messenger, Dropbox, Snapchat etc.).

 • Hvis dit barn har delt materialet videre til andre, er det vigtigt at kontakte dem, materialet er sendt til og sige, at det var en fejl, og at de skal slette billedet eller videoen med det samme. Hvis materialet er lagt på nettet så skriv til dem, der styrer hjemmesiden, at materialet skal fjernes. På Facebook og Instagram kan man blokere indhold og anmelde det.

 • I kan få hjælp til, hvordan I skal håndtere situationen hos Red Barnets rådgivningstjeneste SletDet.

Sådan hjælper du dit barn, så det kan bidrage til en god digital kultur

 • Tal med dit barn om, hvilken betydning deres digitale adfærd kan have for dem selv og andre.

 • Ligesom i skolen, i klubben og til fritidsaktiviteter er en god tommelfingerregel, også på den digitale arena, at man ikke skal gøre noget ved andre, som man selv synes er ubehageligt.

 • Tal med dit barn om, hvad lovgivningen siger om fx billeddeling. Du kan læse om lovgivningen her. (link til sikkerchat/boks).

 • Støt dit barn i at være modig og sige fra og bede om hjælp fra en voksen, hvis han/hun er vidne til at andre bliver krænket eller mobbet på digitale platforme.

 • Vis oprigtig interesse for dit barns sociale liv på digitale platforme. Undgå et halvårligt forhør, og lad det i stedet blive en del af den daglige snak - ligesom du spørger dit barn, hvordan det er gået i skolen eller til fritidsaktiviteten.