Sådan taler du med dit barn

om deling af krænkende materiale

Har dit barn modtaget eller delt materiale, som kan krænke andre?

Du kan her læse en række gode råd til, hvordan du som forælder kan tackle situationen, hvis dit barn har modtaget eller delt krænkende materiale.

Dit barn har brug for din hjælp og støtte for at kunne håndtere situationen og for at mindske risikoen for negative konsekvenser for alle involverede.

Fem gode råd

  • Vær rolig og stil konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne, og hvad der er sket.
  • Tal med dit barn om, at man ikke må dele billeder eller videoer af andre uden at have fået personligt og klart samtykke – ikke engang med sine bedste venner.
  • Et barn, som har delt materiale, der kan krænke andre, kan føle stærk uro og angst over, hvad der nu skal ske. Vær så tydelig som muligt om processens næste skridt, og følg løbende op med barnet.
  • Det krænkende materiale skal slettes med det samme. Det gælder på alle digitale platforme og sociale medier (telefon, computer, iPad, iCloud, Messenger, Dropbox, Snapchat etc.).
  • Hvis dit barn har delt materialet videre til andre, er det vigtigt at kontakte dem, som materialet er sendt til, og sige, at det var en fejl, og at de skal slette billedet eller videoen med det samme. Hvis materialet er lagt på nettet, så skriv til dem, der styrer hjemmesiden, at materialet skal fjernes. På Facebook og Instagram kan man blokere indhold og anmelde det.


I kan få hjælp til, hvordan I skal håndtere situationen, hos Red Barnets SletDet-rådgivning.