Hvad er SnapChat?

Snapchat er en mobilapp 

Snapchat (ofte bare kaldet 'snap') er en app, der kan bruges til at sende billeder eller korte filmklip. Snapchat har også en chat-funktion, hvor man kan skrive beskeder til sine venner, og den har funktionen 'Min historie', hvor man kan lægge video og billede ud til alle sine Snapchat-venner lidt ligesom en statusopdatering på Facebook.
 
Det særlige ved Snapchat er, at billederne forsvinder igen. Afsenderen af snappen bestemmer, om billedet skal forsvinde efter 1-10 sekunder eller når modtageren klikker væk fra billedet. Hvis man får en snapchat-besked, skal man altså kigge godt på skærmen, for billedet eksisterer i princippet kun i ganske få sekunder. I chat-funktionen forsvinder beskederne, når man har læst dem. Og dét med at sende hurtige billeder hitter blandt børn og unge. De oplever, at det giver en privathed, at billederne forsvinder hurtigt.

Billederne kan stadig kopieres

Selvom der lægges op til det modsatte, kan billeder sendt via Snapchat gemmes, hvis modtageren tager et skærm print (screenshot), mens billedet vises. Derudover kan man med forskellige funktioner vise, hvor man befinder sig, når snap-beskeden bliver sendt. Det er vigtigt at fortælle børn, at billeder altså ikke nødvendigvis er private. I november 2015 ændredes Snapchats vilkår desuden, så Snapchat nu ejer rettighederne til de billeder og film, som brugerne udveksler. Selv skriver de, at de kun vil gemme og dele billeder, som er delt i 'Min historie', men i princippet har de rettighederne til samtlige billeder og film sendt på Snapchat. Det er altså stadig relevant at lave 'mormortesten', før man sender billeder via Snapchat (mormortesten: hvis du ikke ville vise billedet til din mormor, så skal du ikke dele det på nettet).

Mobning og Snapchat?

Det er oplagt, at nogle børn og unge vil bruge Snapchat til at sende private billeder, som de ellers ikke ville turde sende. Og det betyder også, at der er en risiko for at Snapchat vil blive brugt som redskab i mobbesituationer og til at sende seksuelle billeder, så der er god grund til at tale med børn og unge om app'en for at undgå dumme situationer.

Se også Slettevejledning til SnapChat.

">