Hvad er en emoji?

Emojis og emoticons

Emojis (eller emoticons) er sammentrækninger af de to engelske ord "emotion", som betyder følelse og "icon", som betyder ikon. Emojis er altså følelses-ikoner. Emojis er en populær måde at understrege humør eller en bestemt tone i tekstbeskeder.

De små ikoner fungerer godt som et supplement til skriftlig kommunikation, hvor mimik, kropssprog og tonefald mangler.

Emojis kan forestille en masse forskelligt. Der er eksempelvis emojis med ansigter, madvarer og dyr.

Emojis minder lidt om smileys :-) og :-(, som også er en måde at vise sit humør på i tekstbeskeder. Mange har byttet brug af smileys ud med brug af emojis. 

Forskellige telefoner og medier

Når man bruger emojis i beskeder fra sin smartphone, skal man være opmærksom på, at man ikke kan være helt sikker på, hvordan modtageren af ens emoji forstår det lille ikon. Det kan eksempelvis være fordi modtageren mener, at ikonet betyder noget andet end afsenderen gør. Men det kan også være fordi modtageren har en anden smartphone med et andet styresystem end afsenderen. Enkelte emojis kan nemlig ikke "oversættes" mellem forskellige styresystemer. Man kan også risikere, at de små emojis vises på lidt forskellige måder på forskellige smartphones.

Nedenfor ses et udsnit af de mange emojis, man kan sende fra en iPhone og fra en androidtelefon. Der kommer ofte nye opdateringer til smartphones med nye emojis.

Udvalg af emojis fra en iPhone 2015.

Eksempler på emojis fra en iPhone.

Udvalg af emojis fra en androidtelefon 2017.

Eksempler på emojis fra en android-telefon.

Mere om emojis og sprog på nettet