Chat og personlige grænser

Åbne chatrum

De fleste børn chatter mest med deres venner, men der er også mange åbne chatrum, hvor man hurtigt kan få nye kontakter.

Indgangsreplikken i åbne chatrum er næsten altid "hej". Derefter er typiske spørgsmål "hvor gammel er du?" og ”hvor bor du?". Når man chatter, kan man være åbenhjertig og personlig uden at nogen kan se, at man rødmer. Man kan skrive om problemer, som man ikke kan tale med familie og venner om.

I chatrum kan det være spændende at udgive sig for at være en anden - men ikke alle børn og unge tænker over, at brugerne bag andre profiler måske ikke er dem, de udgiver sig for at være.

Sikker adfærd i chatrum

Det er for det meste sjovt at chatte på nettet. Men nogle gange er der også ubehagelige folk, der misbruger de chatrum, hvor børn og unge færdes. Derfor anbefaler vi, at du som fagperson eller forælder taler med barnet om god og sikker adfærd i chatrum.

Det er vigtigt, at barnet ved, hvordan man bedst muligt passer på sig selv på nettet. Tal om, at det er vigtigt, at man ikke fortæller sine personlige oplysninger til fremmede. Det kan eksempelvis være ens adresse, navn eller profilnavn på Snapchat.

Der er en række eksempler på børn, som kommer ud for seksuelt grænseoverskridende oplevelser i chatrum på grund af grooming. Det er derfor vigtigt at understrege over for barnet, at man skal sige fra, når ens personlige grænser bliver overtrådt.