Nøgenbilleder

og andre seksuelle krænkelser

Foto: Red Barnet/Ulrik Jantzen

Om seksuelle krænkelser

Det sker ikke tit, men det kan ske for både drenge og piger, at en seksuel krænker søger kontakt på nettet. Når det sker, bliver børnene ofte manipuleret til at tænke positivt om overgrebsmanden. Det betyder, at det kan være svært at gennemskue for forældre.

Man kan dele sex-krænkelser op i to typer:

 1. Direkte og tydelige opfordringer
  Den ene type krænkelse er direkte og uden omsvøb. Barnet eller den unge kommer i kontakt med en person, som bruger meget seksuelt sprog eller stiller grænseoverskridende spørgsmål. Måske bliver de spurgt om at sende billeder, sexchatte eller vise sig på webcam.

 2. Søde ord og manipulation
  Den anden type krænkelse kommer snigende. Her bruger krænkeren en særlig metode til at lokke barnet til sex. Det kaldes 'grooming'. Metoden drejer sig om at skabe et intimt venskab/kæresteforhold, og derefter bruge sin alder og erfaring til at overtale barnet til sex. Helt unge teenagere har størst risiko for at møde denne slags krænkere på nettet.

  Sådan vil en 'snigende' seksuel krænker typisk gå frem:
  1. Vælger barnet ud på nettet ud fra hans eller hendes profil
  2. Viser interesse for barnet og skaber god kontakt
  3. Opbygger intimt venskab og giver bekræftelser og omsorg
  4. Spørger efter billeder af barnet
  5. Giver gaver (kan bruges senere til at bede om noget til gengæld)
  6. Begynder måske at tale om sex
  7. Spørger om at mødes
  8. Bliver ved med at kontakte barnet, også selvom det ikke svarer
  9. Stiller krav om sex og truer måske med at uploade billeder eller sige hemmelige ting, barnet har fortalt

Læs mere om grooming.

Gode råd

Den bedste måde at beskytte børn mod seksuelle krænkere er at lære dem at kunne sige fra overfor grænseoverskridende personer. 

 • Vær åben
  Det er godt, hvis barnet oplever, at han/hun altid kan komme til dig. Vær imødekommende, hvis barnet forsøger at fortælle dig om noget, der er sket på nettet – også hvis de har gjort noget forkert. Lad være med at skælde ud, men støt i stedet barnet til at få løst situationen.

 • Tal om privatliv
  Tal med dine børn om, at folk ikke altid er dem, de udgiver sig for nettet. Lær dem at omgås private billeder og video med respekt: når billeder først er sendt af sted eller lagt på nettet, kan man aldrig få dem tilbage igen. De kan gemmes, kopieres og videresendes.

 • Hvis du er bekymret
  Hvis du har mistanke om at dit barn er udsat for seksuelle overgreb, er du altid velkommen til at ringe til Red Barnet på telefon 3536 5555.

Nøgenbilleder på nettet

Syv procent af eleverne i 7.-9. klasse svarer ja til, at de har sendt et seksuelt billede af sig selv, enten i undertøj eller nøgen. Tallet er 20 procent, når man spørger elever i gymnasiet og HHX.

Deling af intime billeder kan udvikle sig til et mareridt for de unge, hvis billederne pludselig deles på hele skolen eller på offentlige sider på nettet. Det betyder, at man som forældre pludselig kan stå i en situation, hvor det er vigtigt at kunne hjælpe.

Fem gode råd til en akut situation med ufrivillig billeddeling

 1. Vær rolig - nedton katastrofestemning og stil konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne omkring billeddelingen.

 2. Støt den unge og undgå sætninger som 'det kunne du jo have tænkt dig til'. Den unge har brug for hjælp, ikke en moralsk opsang.

 3. Hjælp den/de unge med at få slettet så mange kopier som muligt. Tilbyd at kontakte kammerater og sociale medier. Det skal helst gå lidt hurtigt.

 4. Søg rådgivning, hvis du er i tvivl. Red Barnet tilbyder hjælp på SletDet

 5. Tal med den/de unge om rettigheder, skyld og skam. Giv dem ord til at bearbejde oplevelsen, og følg op også efter længere tid.

Du kan finde hjælp i hæftet 'Når børn og unge deler intime billeder'. I hæftet finder du viden, tjeklister og gode råd om eventuel anmeldelse.