Karantæne-karate for hjernen

10 aktiviteter til læring i familien

Læring kan ske på alle tidspunkter – selv når skolerne er lukket. Her er 10 sjove familieaktiviteter, som du kan lave med dine børn for at holde deres udviklende hjerner i gang! 

bog
GØR EN BOG TIL VIRKELIGHED
Tegn dine børns yndlingskarakterer, klip dem ud og lav dem til dukker. Brug dukkerne til at lave en scene sammen. Ved at bringe en historie til livs gennem leg og ved at børn er med til at genfortælle historien, hjælper vi børnene til at forstå den udvikling en karakter går igennem. Det kan give historien nye perspektiver og måske får I lyst til at ændre lidt på historien?

ordkasse
LAV EN ORD-KASSE
Når børn læser, støder de ofte på spændende nye ord! Når I støder på disse nye ord, kan I skrive dem ned på et stykke papir og skrive en børnevenlig definition af ordet på den anden side af papiret. Indsaml alle de nye ordforrådsord i en ord-kasse. Ved aftensmaden kan I trække et ord og sammen lave sætninger med ordet. I kan også tegne ordet på samme stykke papir.

blyant
SJOV MED FAMILIEHISTORIEN
Kæmpede oldefar i en verdenskrig? Blev bedstemor født i et andet land end dig? Skriv en historie sammen om en vigtig begivenhed i din families historie. Illustrer din historie og sæt den sammen til en bog. Vær åben overfor de spørgsmål dit barn har. At vide hvor vi kommer fra er vigtigt for at opnå en stærk identitetsfølelse.

barn
LAD DIT BARN VÆRE HISTORIEFORTÆLLEREN
Bed dit barn om at fortælle dig en historie. Det kan være en ny historie eller en gammel med nye tvist eller karakterer. Skriv ned hvad dit barn fortæller dig. Læs det højt for dit barn. Gem historien og læs den igen. Lad dit barns fantasi inspirere dig til at finde på dine egne voksenhistorier, som du kan skrive ned og dele senere.

ur
VÅGN OP, SLÅ ET ORD OP: DAGENS ORD
Over morgenmaden kan I sammen slå et ord op og udnævne det til dagens ord. Alle kigger efter ting, der har samme forbogstav som dagens ord. I ser måske dette bogstav alle vegne. Ellers ser I det måske kun få steder. Tal om tingene og sammen kan I undres over verden omkring jer.

aftensmad
FORM AFTENSMADEN MED GEOMETRI
Former er alle steder - selv på din aftensmadstallerken. Kig rundt på spisebordet og nævn alle de former du ser som en måde at øve sig i form-genkendelse. Se hvem der kan identificere flest!  Det er også en god ide at gå en tur og se efter geometriske former. Så får I frisk luft og øver matematik samtidig. 

mennesker
HVEM ER VIGTIG FOR DIG?
Fortæl eller skriv en historie om en vigtig voksen i dit liv. Bed dine børn om at gøre det samme. Del jeres historier for hinanden og se om I kan identificere fælles træk. Dette er en rar måde at have en samtale om alle de vigtige mennesker i jeres liv.

lav_mad
LAV MAD
Bring matematikken ind i køkkenet og inkluder hele familien, når I forbereder en opskrift. Øv jer i at måle ingredienser ud i forskellige mængder. Hvor mange dl går der på en hel liter? Hvordan vil mængderne lyde, hvis opskriften skulle gælde for 24 personer

node
JENS HANSEN HAR EN BONDEGÅRD
Syng de vuggeviser og børnesange du kan udenad. Opfordre dit barn til at synge dem med dig. I kan endda ændre ordene, så sangen pludseligt handler om jeres familie! Vuggeviser, rim, remser og børnesange er vigtig del af den læringsproces, hvor man lærer de tidlige sproglige kundskaber. Hvis dit barn kan skrive, kan barnet prøve at lave sit eget rim eller remse. I kan også lave et sammen.

tv
TÆNKSOMME TV TALERIER
Se et fjernsynsprogram sammen som familie. Spørg efterfølgende dit barn hvilken del de bedst kunne lide og hvorfor. Giv også dine meninger til kende. Fortæl om det, du så i fjernsynet som barn, og hvordan det minder om og adskiller sig fra det, I så sammen. At tale om fjernsynsprogrammer kan hjælpe familiemedlemmer til at forstå andres oplevelser og gøre os klogere på hinandens interesser.