Statistik på anmeldelserne

AnmeldDet i tal

Red Barnets anmeldelsestjeneste AnmeldDet modtager månedligt over 200 anmeldelser om seksuelt overgrebsmateriale med børn.

Læs i de årlige statistikker om:

 • Antallet af anmeldelser

 • Beskrivelse af indholdet i anmeldelserne

 • Analyse og kommentarer på statistikkerne

Statistik for 2016

I 2016 modtog anmeldelsestjenesten 1128 anmeldelser om seksuelt krænkende materiale med børn.

 • 29 procent af henvendelserne handlede om hjemmesider og fildelingsmapper med ulovligt indhold.

 • 12 procent af anmeldelserne angik billeder eller film med børn som poseringsobjekter eller sider, hvor konteksten klart pegede på seksuel udnyttelse af børn.

De øvrige 59 procent af anmeldelserne angik sider, der ikke var adgang til, eller sider, som ikke viste krænkelser af personer under 18 år.

Forandringer i anmeldelserne 

Vi så især to bevægelser i de anmeldte materialer i 2016 

 1. Stor stigning i antallet af anmeldelser af materiale i fildelingsmapper
  Fildelingsmapper er i de seneste år blevet en almindelig måde at dele materiale, og fildelingsmapper er tilsyneladende et anonymt sted at placere materialer.
   
 2. Stigning i antallet af videomateriale
  Det er tydeligt, at video er blevet et almindeligt brugt format. Hvor video for bare få år siden var forholdsvis unikt materiale, så har større båndbredde og mobilkameraets kvalitet betydet, at seksuelle overgreb i langt højere grad bliver filmet som levende billeder i 2016. 
   

Interpols billeddatabase 

2016 var det første år, hvor AnmeldDet analyserede billeder til Interpols billeddatabase med overgrebsmateriale.

Vi analyserede i løbet af året 8233 billeder til databasen – cirka 25 procent omhandlede decideret ulovligt materiale.

 

Statistik for 2015 

I 2015 modtog AnmeldDet 1772 anmeldelser om seksuelt krænkende materiale med børn 

 • 36 procent af anmeldelserne handlede om hjemmesider og fildelingsmapper med ulovligt indhold.  
 • 5 procent af anmeldelserne omhandlede hjemmesider, hvor tekst og links omhandlede eller henviste til seksuelle overgreb på børn. 
 • 5 procent af anmeldelserne viste indhold, hvor børnene poserede på måder, der ikke er ulovlig i forhold til straffeloven.  

De øvrige 54 procent angik sider, der ikke var adgang til, eller angik sider, som ikke viste krænkelser af personer under 18 år. 

Vi gennemgik i 2015 i gennemsnit 34 anmeldelser om ugen, hvoraf i gennemsnit 12 blev vurderet til at indeholde billeder eller film, der viste seksuelle overgreb mod børn.

Overgrebsmaterialer bliver udvekslet på det mørke internet 

Statistikken for 2015 viste en nedgang i antallet af anmeldelser i forhold til 2014, hvor vi modtog 2568 anmeldelser.  

Vi vurderer dog ikke, at de færre anmeldelser i 2015 skyldtes, at udvekslingen af overgrebsmateriale med børn var blevet mindre.  

Årsagen er nærmere, at det ulovlige materiale i stigende grad bliver udvekslet på 'det mørke internet'. Det betyder, at man sjældnere støder på seksuelt overgrebsmateriale med børn som almindelig borger.

Samtidig virker det til, at indsatsen blandt anmeldelsestjenesterne over hele verden er mere effektiv, så ulovligt materiale bliver fjernet hurtigere.

Red Barnets anmeldelsestjeneste AnmeldDet er medfinansieret af EU-kommissionen og indgår i INHOPE – det verdensomspændende netværk af civile anmeldelsestjenester mod ulovligt materiale med børn på nettet.