GIV BØRNENE DERES STEMME TILBAGE

 

Blandt de mange anmeldelser af seksuelle overgreb mod børn på nettet, som AnmeldDet modtager, bliver nogle bestemte situationer ved med at dukke op. Situationer, hvor voksne manipulerer børn helt ned til 3-årsalderen og dokumenterer seksuelle overgreb mod dem. 

Bare tanken om overgreb mod børn er for mange næsten ikke til at bære. Derfor er der en tendens til at fortie problemet, og mange børn undlader at fortælle nogen om deres oplevelse, fordi de skammer sig eller ikke tør bede om hjælp. Men det værste, vi kan gøre, er at se den anden vej. Med denne kampagne vil vi nedbryde tabuet, fjerne følelsen af skyld og skam hos børnene og lade deres stemme blive hørt.

Når overgrebsmaterialet deles på nettet, gennemlever barnet overgrebet igen og igen uden at have kontrol over situationen. Derfor er det så vigtigt, at vi siger fra, så børnene kan få deres stemme tilbage.

De tre kampagnefilm

Vores kampagnefilm er lavet på baggrund af den viden, vi har om seksuelle overgreb. Både mænd og kvinder begår overgreb mod børn. I Danmark bliver langt flere mænd end kvinder dog dømt for seksuelle overgreb på børn, og derfor tager filmene udgangspunkt i mandlige overgrebsmænd.

Vi gør opmærksom på, at videoerne kan virke stødende. Alle medvirkende er skuespillere. Se filmene og hør børnenes stemmer her.Find svarene på de oftest stillede spørgsmål om vores kampagne

Hvorfor deler unge nøgenbilleder med hinanden?

Unge er intime – også med mobilen. Red Barnet mener ikke, at det er problematisk, at unge deler intime billeder/videoer med samtykke. Problemet opstår i det øjeblik, et billede eller en video deles uden samtykke.

Hvordan giver det børn en stemme, at man kan anmelde anonymt?

Det materiale, som viser dokumenterede seksuelle overgreb mod børn, kommer direkte til Interpols database, som er verdens største database til identificering af misbrugte børn. Det er også en database, som det danske politi benytter sig af. Der er fundet tusindvis af børn via databasen. Hvert barn, der bliver reddet, er et barn, som får ikke alene sin stemme, men også sin krop og sine drømme tilbage.

Hvem er børnene i kampagnen?

De tre børn er skuespillere, som ikke selv været udsat for seksuelle overgreb på nettet, men er blevet castet for at give ansigt til et voksende problem, som det er vigtigt at sætte fokus på. De tre kampagnefilm er lavet i samarbejde med børnene i filmene og deres forældre, som har givet samtykke til, at vi må bruge dem i vores kampagne. For at beskytte skuespillerne, har vi desuden manipuleret billederne ved fx at fjerne munden og sætte tekst hen over munden, så de ikke kan anvendes i andre kontekster uden at blive koblet til vores kampagne.

Er det nødvendigt, at kampagnen er så barsk?

Det er en meget virkelighedsnær kampagne. I Red Barnet er vi dagligt vidne til materiale, som viser seksuelle overgreb mod børn. Og den samlede mængde af materiale på nettet, der viser seksuelle overgreb mod børn, er ikke faldende – tværtimod. Den er stærkt stigende. Det er en meget svær problematik at forholde sig til, men vi må ikke vende det blinde øje til. Vi skal den udfordring til livs, så børn beskyttes mod overgreb – men for at overvinde den udfordring har vi brug for, at der er en kollektiv opmærksomhed på problemet. Derfor kampagnen. Den er barsk, fordi det her er barskt. Det hverken kan eller skal vi skjule.

Hvorfor skal man anmelde seksuelt overgrebsmateriale til Red Barnet, og ikke til Politiet?

Man kan anmelde begge steder. Red Barnet har et tæt samarbejde med Politiet og Politiets enhed for National Cyber Crime Center (NC3). Det vigtigste er at få stoppet digitale overgreb på børn, og her er statistikken for Red Barnets AnmeldDet meget tydelig: det gør en forskel at have en civil hotline, som vi også kender det fra de 45 andre lande, der er med i samarbejdet om at bekæmpe overgrebsmateriale med børn. Det internationale samarbejde hedder INHOPE og fungerer i tæt samarbejde med Interpol.

Mere om AnmeldDet

Hvad bør du anmelde?

Se, hvilke kriterier som gælder for materiale, som du bør anmelde. 

Læs mere

Sådan behandler vi din anmeldelse

Se, hvilke regler vi følger, når vi behandler din anmeldelse af seksuelt overgrebsmateriale med børn.

Læs mere

Se hvordan du anmelder

Hvert billede eller video betyder, at et barn bliver udsat for et overgreb. Men din anmeldelse kan være med at stoppe, at barnet bliver krænket igen og igen.

Læs mere