» Nyheder » Nyhed

Nyhed

Nyheder


Snart en halv mio. børn på flugt

22-02-2013

Foto: Nicole Itano/Save the Children

Hjælp Syriens børn

Støt Børnekatastrofefonden
Red Barnet forventer, at antallet af flygtninge fra volden i Syrien vil runde en million i løbet af marts måned. Heraf vil halvdelen være børn. 

Flere end 450.000 syriske børn er lige nu på flugt fra vold og konflikt i deres hjemland.
 
De kæmper ikke kun mod kulde og sult. De er også psykisk udfordrede af situationen og oplevelser, som hverken børn eller voksne er i stand til at håndtere selv.

Læs spørgsmål og svar om situationen i landene omkring Syrien og Red Barnets indsats
 
Et af de børn, der har oplevet volden på nært hold, er 12-årige Razan.
 
- Jeg har med mine egne øjne set andre børn dø. Små børn, yngre end 12 år. Jeg kan ikke huske hvornår, men jeg kan huske, at det var en onsdag, fordi jeg skulle have været i skole, fortæller hun.
 
- Det var i min landsby. De begyndte at skyde på alle omkring sig og slå på folk. Den oplevelse har gjort mig modig. Jeg er en af de ældste i min familie, så jeg passer på mine brødre og søstre. Men jeg taler ikke og griner ikke, som jeg plejede, siger Razan.
 
Beskyttede områder for børn
I Zaatari-lejren i det nordlige Jordan ankommer de fleste flygtninge ved solopgang. De vælger at krydse grænsen ud af Syrien i nattetimerne i håb om at komme væk i sikkerhed.

De børn, der er store nok til at gå, må gå selv, mange bliver beskudt under flugten, og når de er fremme i flygtningelejren, er de fleste af børnene for trætte til at spise, selvom de er dødsultne.
 
- De fleste børn, der lige er ankommet til flygtningelejren er rædselsslagne, forvirrede og udmattede. I Red Barnet ved vi, hvordan børn reagerer i krisesituationer. Derfor opretter vi sikre, beskyttede områder for børn, hvor de kan lege og føle sig trygge, mens de får hjælp til at bearbejde deres frygtelige oplevelser, siger Andreas Ring, Red Barnets nødhjælpskoordinator for Syrien.

Se video fra Zataari-flygtningelejren i Jordan
 
Flygtningestrømmen vokser konstant
Antallet af flygtninge fra Syrien er nu oppe på over 900.000; et tal der forventes at stige i takt med, at volden i landet eskalerer. Siden 1. august sidste år er antallet af flygtninge i regionen således mere end seksdoblet.
 
- Hver dag flygter tusinder af syrere eller bliver internt fordrevne. Mange af dem har bogstaveligt talt måttet flygte for livet – væk fra de hårde kampe. Jeg har set, hvor stort behovet for hjælp er. Flygtningene mangler mad og vand, medicin, varmt tøj, og så er de rædselsslagne. Ikke mindst børnene, siger Red Barnets presseansvarlige for nødhjælp, Hedinn Halldorsson, der netop er hjemvendt fra Jordan.
 
Razans navn er opdigtet, og hendes opholdssted er hemmeligholdt af hensyn til hendes sikkerhed. Red Barnet kender pigens identitet og opholdssted.
 
Relaterede nyheder: